Wie of wat is ZooTr@ack ?

Home    Tekeningen    Onderzoeksverslag (korte versie)    Onderzoeksverslag    Grafieken    Tabellen    Mondelinge presentatie    PowerPoint-presentatie    

Verslagen    Mindmaps    Meerkeuzevragen maken    Een examentoets maken    Een werkplan schrijven (examen)

Een PowerPoint-presentatie is een mondelinge presentatie met een visueel hulpmiddel (computer en beamer) om je verhaal te ondersteunen.
Een presentatie met PowerPoint mag niet in de plaats moet komen van de echte presentatie (via de mond). Het is een verduidelijking die het geheel alleen maar boeiender moet maken.
 
Hoe je te werk moet gaan:
  Maak je presentatie altijd eerst in het klad. Orden de informatie die je wilt geven.
  Hou in een vroeg stadium al in de gaten dat de presentatie nooit langer dan 20 - 25 minuten mag duren. (Of volgens de afspraken tijdens de les.)
  Gebruik niet al te veel dia’s, hooguit zo’n 20. Soms is een presentatie met maar 10 dia’s beter dan een met 20 dia’s. Het ligt namelijk niet alleen aan de voorstelling maar ook aan de inhoud en het verhaal dat erbij afgestoken wordt.
(Soms wordt er 10 dia’s per 15 minuten spreektijd als standaard gehanteerd.)
  Het verhaal bij de presentatie is altijd belangrijker dat de tekst op het scherm. Zet dus geen lappen tekst op een dia maar gebruik steekwoorden.
  Gebruik het liefst één lettertype. Als het niet anders kan zeker niet meer dan drie verschillende lettertypes. Ook niet teveel variëren met vet – onderstreept en cursief. Dat maakt het nogal onrustig.
  Bij spelfouten gaat de kracht al snel uit een PowerPoint die verder helemaal goed loopt. Controleer of laat dus controleren op spelfouten.
  De tekst moet achter in de zaal nog te lezen zijn. Gebruik rustige en duidelijk leesbare kleuren voor je letters. Kijk of het goed combineert met de achtergrond(kleur).
  Zorg ervoor dat je dia’s of slides rustig opgebouwd worden. Je moet er dus voor zorgen dat niet alles tegelijkertijd verschijnt.
  Gebruik per dia liefst één en hooguit twee verschillende animaties. Gebruik niet te veel animaties; voor toehoorders kan het anders erg irritant worden.
  Vervelende geluidjes bij overgangen horen ook niet in een presentatie thuis. Het woord zegt het al: het wordt vervelend. En je zit niet meer op de basisschool, toch?
  Probeer, als dat kan tenminste, het geheel eens uit op een groot scherm en ga achterin zitten kijken naar je eigen presentatie. Schrijf op een kladblaadje wat je per dia moet veranderen. Vraag aan een ander wat hij/zij ervan vindt.
  Controleer eventuele hyperlinks die je naar internet verwijzen. Het is jammer als je er tijdens de presentatie zelf pas achter komt dat iets het niet doet. Dat geldt vooral voor filmpjes die je wilt laten zien als je ergens op klikt.
 
 
zootrack © 2023