Home    Studietips    Studiegewoonten    Biologie methode    Plannen    Van buiten leren    Voor een proefwerk leren    Meerkeuzevragen maken

 
Soms moet je gewoon dingen van buiten leren. Docenten zeggen ook wel dat je dan iets uit het hoofd moet leren. Dat betekent precies hetzelfde. Nu zul je misschien zeggen, wat heb je er nou aan als je iets uit het hoofd moet leren?
Vooral bij taalvakken krijg je te maken met woordjes uit het hoofd leren. De bedoeling is dat je woordenschat er snel groter van wordt. Bij vakken als Frans en Engels is het tevens handig omdat je er vaak je cijfers mee kunt ophalen. Tenminste als je goed dingen uit je hoofd kunt leren. Je kunt daarbij gebruik maken van de onderstaande tips.
 
 Tip 1         Hardop leren 
 
Met woordjes opnoemen, dus hardop leren, bereik je dat je dingen beter onthoudt. Je oefent dan meteen de juiste uitspraak als het om een vreemde taal gaat. Let er wel op dat je weet wat je leest. Want als je niet in de gaten hebt, wat je leest, leer je er weer niets van! En dat is zonde van je tijd.
 
 Tip 2         Schrijf het eens op
 
Je kunt woorden (vreemde woorden of moeilijke woorden) beter onthouden als je ze opschrijft. Let dan op de juiste spelling dan gaat het nog beter.
 
 Tip 3         Overhoor jezelf 
 
Begin jezelf te overhoren als je denkt dat je het kent. En niet om er meteen al achter te komen hoeveel tijd je er nog aan moet besteden. Dan houd je je zelf alleen maar voor de gek.
Leer, als je veel fouten maakt, ook andersom. Dus niet alleen van Engels naar Nederlands, maar ook van Nederlands naar Engels.
 
 Tip 4         Herhaal dingen 
 
Gek maar waar: met 3 keer 10 minuten woordjes leren leer je meer en sneller dan met één keer 30 minuten achterelkaar. Dus op drie dagen achterelkaar iets leren heeft meer leereffect dan de laatste dag alles ineens.
 
 Tip 5         Lees het nog eens over 
 
Soms vind je het wel genoeg, je vindt dat je het goed geleerd hebt en dat je het kent. Lees het dan toch nog een keertje even door. Met deze tactiek blijf je het nog beter onthouden.
 
 Tip 6         Wanneer overhoren? 
 
Nooit direct nadat je iets geleerd hebt. Omdat je het dan natuurlijk het beste kent! Als je 's middags iets leert, kun je dat het beste 's avonds laten overhoren. Een dag later kan natuurlijk ook.
 
 Tip 7         Denk aan afwisseling 
 
Je moet niet alle van-buiten-leerwerk achter elkaar doen. Want dan vergeet je een hoop. Wissel maakwerk en leerwerk goed af. Dan is het huiswerk ook een stuk minder saai.
 

 

zootrack © 2023