Home    Studietips    Studiegewoonten    Biologie methode    Plannen    Van buiten leren    Voor een proefwerk leren    Meerkeuzevragen maken

 
Tijdens de lessen wordt aandacht besteed aan hoe je het beste kunt leren of studeren. Je docenten vertellen je hoe je voor hun vak het beste iets kunt aanpakken en kunt leren. Goed leren begint al op school: je concentreren en goed blijven opletten.
Maar hoe ga je er verder thuis mee om? Wellicht kunnen je ouders of iemand anders je er bij helpen als het even niet gaat. Op deze pagina krijg je ook alvast meer tips.
 
Bij goede studiegewoontes denk ik aan vijf dingen: nauwkeurigheid, zelfcontrole, ordening werkruimte, tijdsindeling en werkverdeling. Het woord dat je hier niet tussen ziet staan is: zelfdiscipline. Dat zit er eigenlijk bij elk ander onderwerp al bij!
 
 
 1       Nauwkeurigheid 
 
1.    Lees de opdrachten altijd goed door zodat je gericht te werk gaat.
2.    Werk meteen netjes.
3.    Kijk in je planning of op het bord wat je moet doen.
4.    Laat je planning (in SOM of beter nog in je papieren agenda) eens aan je ouders zien, dan zien ze meteen dat je een druk bezet iemand bent. Zij kunnen dan ook zien hoeveel huiswerk je hebt en hoe je alles plant.
 
 
 2       Zelfcontrole 
 
1.    Kijk je schriftelijk gemaakte werk na, zeker als je het moet inleveren. Heb je alle opdrachten gemaakt?
2.    Herhaal de leerstof ook al heb je geen toets. Dit kun je bijvoorbeeld in het weekend doen als je het later minder druk wilt hebben. Soms staat er in de planner dat je iets moet herhalen of leren. Ook al krijg je er niet direct een overhoring over? Toch doen.
3.    Verbeter je antwoorden met een andere kleur. Nog beter is om een Word-bestandje te maken met twee kolommen: in de eerste kolom schrijf kort je wat je fout had gedaan, in de tweede kolom wat het goede antwoord is. Dit bestandje neem je erbij als je gaat leren voor een toets.
4.    Overhoor jezelf regelmatig of laat je overhoren. (Niet meteen nadat je geleerd hebt, want dan ken je het natuurlijk.)
 
 
 3      Ordening werkruimte 
 
1.    Kies een vaste plaats om te studeren.
2.    Zorg ervoor dat je tijdens het leerwerk geen afleiders hebt zoals mobieltje, spelcomputer, radio / tv. 
3.    Laat je in huis niet door anderen afleiden. Zeg er ook iets van als je net lekker bezig bent. (Ook wanneer je een klasgenoot op de whatsapp hebt, die je net uit je concentratie probeert te halen.)
 
 
 4      Tijdsindeling / werkverdeling 
 
1.    Als je thuiskomt na een dag school, houd dan even pauze. Niet te lang want de verleiding is groot iets anders te gaan doen. Zeker als er verder nog niemand thuis is.
2.    Ga een ritme opbouwen; wen er aan om elke dag evenveel tijd aan je huiswerk te besteden. Bij weinig huiswerk ga dan wat vooruitwerken, voor een toets leren, herhaling van eerder behandelde stof. Kies dan de vakken waar je wat minder goed in bent.
3.    Probeer zowel 's middags als 's avonds tijd aan je huiswerk te besteden.
4.    Bouw een vast ritme op voor door de week en een voor in het weekend.
5.    Wanneer je een lange periode (meer dan 1 uur) studeert, hou dan ook een korte pauze.
6.    Stel van te voren vast hoeveel minuten je aan een vak besteedt.
7.    Begin met je huiswerk op de dag dat je het op krijgt. Je zult zien dat je alles dan nog het beste weet.
8.    Begin bij het huiswerk met het moeilijkste vak of het vak dat je het minst leuk vindt. Dan ben je er meteen van af.
9.    Leer geen woordjes voor de talen achterelkaar; doe eerst een ander vak voordat je met een andere taal verder gaat.
10.   Breng afwisseling in leerwerk en maakwerk. Heb je een slechte concentratie, ga dan eerst maakwerk doen.
11.   Als je van jezelf weet dat van buiten leren niet je sterkste kant is, leer dan kortere stukjes. Maar doe het dan wel vaker. Drie keer 10 minuten levert meer rendement dan één keer 30 minuten.
12.  Ga 's avonds niet te lang door met leren en zeker niet totdat je gaat slapen.
13.  Ga ontspannen slapen; leg je phone op tijd weg. Denk aan je zelf en niet aan je sociale media. De richtlijn is om ongeveer 2 uur voordat je gaat slapen gaat afbouwen. Geen licht meer van je scherm laten binnenkomen, dan slaap je beter!
14.  Ken je deze al: "O, dat leer ik morgenvroeg wel, dan sta ik eerder op."? Nou, vaak helpt dat gewoon niet en dus hou je jezelf voor de gek.
zootrack © 2023