Home    Studietips    Studiegewoonten    Biologie methode    Plannen    Van buiten leren    Voor een proefwerk leren    Meerkeuzevragen maken

 
Het is erg verleidelijk om je te laten leiden door wat je 'voor morgen moet doen'. Dat is dus hetzelfde als 'alles op het laatste moment doen'. Bij meer leerwerk en meerdere toetsen in de week gaat dat echter niet meer lukken. Je zult dan goed moeten plannen.
 
 
 1       Voorbereiding                             
 
Voordat je start met leren, moet je natuurlijk weten wat je moet leren. Het is een algemene regel in dat het leerwerk voor een toets een week van te voren bekend moet zijn. Daarvoor wordt vaak gebruik gemaakt van een ELO, bijvoorbeeld SOMtoday. Bij SchoolExamen toetsen moet het zelfs bij de start van het schooljaar bekend zijn. Dit staat dan beschreven in een zogenaamd PTA (Programma van Toetsing en Afsluiting.)
 
 2       Leerschema downloaden         
 
Als je moeite hebt om de dingen achter elkaar te plannen, maak dan gebruik van een leerschema. Dat is een formulier dat je hier kunt downloaden en dat je naar eigen behoefte kunt invullen op je computer. Download schema
 
 
 3      Leerschema invullen              
 
De leerschema invullen is eenvoudig maar soms kun je wel wat hulp gebruiken. Het is dan aan te raden om dat samen met iemand thuis te doen. Vaak weet je samen meer wat de andere tijdsbestedingen in de week zijn en ben je sneller klaar. (In de download staat precies beschreven hoe je te werk moet gaan.)
 
 
 4      Je aan je schema houden         
 
Start op tijd maar overdrijf niet. Maak met jezelf de afspraak dat je je aan dit leerschema gaat houden. Vaak gaat het ergens mis en dan geven leerlingen op. Doe dat nooit maar, probeer de verloren tijd op een ander moment in te halen. En pak de draad gewoon weer op.
 
 5      Kijk ook naar de andere tips   
 
Een leerschema alleen is niet voldoende voor goede resultaten. Als je nog meer tips wilt, klik dan hierboven.

 

zootrack 2023