Home     Studietips     Studiegewoonten     Plannen     Van buiten leren     Voor een proefwerk leren     Meerkeuzevragen maken

 
Tijdens de lessen wordt natuurlijk ook aandacht besteed aan hoe je het beste kunt leren of studeren. Je (vak)docenten zullen je leren hoe je voor hun vak het beste iets kunt aanpakken.
Hoe ga je er verder thuis mee om? Wellicht kunnen je ouders of iemand anders je er bij helpen als je het even niet snapt. Op deze pagina lees je ook waar je aan kunt denken.
 
De goede studiegewoontes zijn onderverdeeld in de vijf bekende onderwerpen: nauwkeurigheid, zelfcontrole, ordening werkruimte, tijdsindeling en werkverdeling.
 
 
 1       Nauwkeurigheid                        
 
1.    Lees de opdrachten altijd goed door.
2.    Werk meteen netjes, je hoeft dan niet alles opnieuw in het net over te schrijven.
3.    Als je de agenda nog gebruikt: alles duidelijk en netjes invullen. D.w.z.: Zorg dat je huiswerk in je agenda staat en bij de goede dag en lesuur. Gebruik steeds dezelfde afkortingen bij het opschrijven van je huiswerk, bv. leren = l maken = m Nederlands = NE tot en met = t/m opgave = opg enz.
4.    Laat je agenda of je planningen (papieren of op internet) eens zien aan je ouders, dan zien ze meteen dat je een druk bezet iemand bent. Zij kunnen dan ook zien hoeveel huiswerk je hebt en hoe je alles plant.
 
 
 2       Zelfcontrole                                 
 
1.    Kijk je schriftelijke werk na wanneer je het gemaakt hebt, zeker als je het moet inleveren.
2.    Herhaal regelmatig. Dit kun je bijvoorbeeld in het weekend doen als je het later in de week wat minder druk wilt hebben. Soms staat er in de planner dat je iets moet herhalen of leren. Ook al krijg je er niet direct een overhoring over? Toch doen.
3.    Overhoor jezelf regelmatig of laat je overhoren.
4.    Kijk bij het voorbereiden van een proefwerk, vooral de bij het huiswerk gemaakte fouten goed na. (Verbeter huiswerk met andere kleur.) 
 
 
 3      Ordening werkruimte               
 
1.    Kies een vaste plaats hebt om te studeren.
2.    Zorg ervoor dat je tijdens het leerwerk geen afleiders hebt zoals: radio, tv, spelcomputer, mobieltje.
3.    Laat je in huis niet door anderen afleiden.
 
 
 4      Tijdsindeling / Werkverdeling                         
 
1.    Maak de pauze tussen "thuis komen" en "beginnen met je huiswerk" niet te groot. De verleiding is groot iets anders te gaan doen, als er nog niemand thuis is van het werk.
2.    Wen er aan om elke dag evenveel tijd aan je huiswerk te besteden. Wanneer je weinig huiswerk hebt, gebruik de overige tijd dan aan het vooruitwerken, een proefwerk voorbereiden, herhaling van eerder behandelde stof, met name van voor jou moeilijke vakken.
3.    Probeer zowel 's middags als 's avonds tijd aan je huiswerk te besteden.
4.    Bouw een vast ritme op voor door de week en een voor in het weekend.
 
5.    Wanneer je een lange periode (meer dan 1 uur) studeert, hou dan ook een korte pauze.
6.    Stel van te voren vast hoeveel minuten je aan een vak besteedt.
7.    Begin met je huiswerk op de dag dat je het op krijgt. Je zult zien dat je alles dan nog het beste weet.
8.    Begin bij het huiswerk met het moeilijkste vak of het vak dat je het minst leuk vindt. Dan ben je er meteen van af.
9.    Leer geen woordjes voor de talen achterelkaar; doe eerst een ander vak voordat je met een andere taal verder gaat.
10.   Breng afwisseling in leerwerk en maakwerk. Heb je een slechte concentratie, ga dan eerst maakwerk doen.
11.   Als je van jezelf weet dat van buiten leren niet je sterkste kant is, leer dan kortere stukjes. Maar doe het dan wel vaker. Drie keer 10 minuten levert meer rendement dan één keer 30 minuten.
12.  Ga 's avonds niet te lang door met leren en zeker niet totdat je gaat slapen.
13.  Ga ontspannen slapen; leg je smartphone op tijd weg. Denk aan je zelf en niet aan je social media.
14.  Ken je deze al: "O, dat leer ik morgenvroeg wel, dan sta ik eerder op."? Nou, vaak helpt dat gewoon niet en dus hou je jezelf voor de gek.