Home     Studietips     Studiegewoonten     Plannen     Van buiten leren     Voor een proefwerk leren     Meerkeuzevragen maken

 
 1   Heel wat jaren geleden bestond een biologie examen (bijna) helemaal uit meerkeuze vragen. Dat is niet meer zo, het is nu ongeveer 40% meerkeuzevragen en 60% open vragen.
 
 2   Voor een aantal leerlingen is dat fijn, maar voor sommigen een ramp. Toch is dat niet nodig! Het goede antwoord staat voor je neus, je moet alleen zien uit te vinden welk antwoord dat is. Daar zit 'm nou het probleem: je kunt maar moeilijk kiezen.
 
 3   Het is natuurlijk geen probleem als de vraag gewoon weet. Ga niet twijfelen. Te vaak krijg ik antwoorden met dat het goede antwoord weer is doorgestreept en vervangen voor een fout antwoord. Verbeter alleen als je zeker weet dat jou eerste antwoord fout was, meestal is de eerste keuze de juiste.
 
 4   Mocht je het antwoord niet meteen weten, bedek dan de antwoorden en bedenk zelf eerst het goede antwoord. Kijk of jouw antwoord er tussen staat. Kijk welk antwoord volgens jou echt niet goed is. Er is er altijd wel 1 die (te) ver gezocht is.
 
 5   Bij meerkeuzevragen is altijd maar één antwoord juist, tenzij het in de vraag staat. Kies voor 1 antwoord. Als je twee letters opschrijft is het antwoord in elk geval fout, ook al schrijf je het juiste antwoord op.
 
 6   Schrijf alleen de letter op die bij het juiste antwoord hoort.
 
 7    Kijk na afloop de antwoorden nog eens door, wellicht is er verderop in de toets een vraag geweest die je geheugen een beetje heeft geholpen waardoor je het antwoord nu wel zeker weet! Soms staat er ook informatie bij andere vragen.
 
 8   Laat je bij een rijtje meerkeuzevragen niet beïnvloeden door het aantal maal dat een bepaalde letter voorkomt. Het kan best zo zijn dat je vier keer hetzelfde antwoord moet geven.
 
 9   Schrijf duidelijk! Een kleine letter a met een iets te lang streepje wordt eenvoudig aangezien voor een kleine letter d. Wen je aan hoofdletters te gebruiken, die lijken minder snel op elkaar.