mijn dode natuur in september

nervatuur

Mijn werkkamer is net een klein museum. Er is van alles te zien wat met mijn vak te maken heeft. Vaak organisch want het is van dode organismen afkomstig. Waarom niet een vervolg op de vorige, maar dan van de dode natuur? Het blijven details, maar daarmee wordt het niet minder interessant.

Hier een stukje blad met een typisch herfstkleurtje. Het bladgroen is allang verdwenen.

bungalow

De natuur maakt de mooiste ontwerpen. De natuur is een inspiratiebron voor kunstenaars en architecten.

Het ontwerp voor dit  huis is afkomstig van de eigenaar zelf, een levensgroot weekdier. Als slak misschien niet zo eng, maar als je weet dat dit beest 25 cm was toen ie nog leefde ......

 

glazen oog

Om een dier mooi op te zetten, moet er af en toe iets kunstigs mee gedaan worden. Deze alligator heeft nepogen anders wil niemand hem ergens neerzetten.

Glazen ogen zijn tegenwoordig niet meer van echt te onderscheiden. Als je er recht inkijkt, blijft het een beetje eng.

 

jaarringen

Strepen op een stuk hout, dat zie je links. Bij de uitvergroting zijn het jaarringen. In het voorjaar zijn de houtvaten breed en kleur het hout licht, in de zomer en najaar zijn ze smaller en kleuren ze donkerder. Dat komt doordat ze in het voorjaar meer plaats krijgen om te groeien.

 

 

slecht tandvlees

Je zult het maar hebben, terugtrekkend tandvlees. Je tandarts is niet blij met je gebit als het uitziet zoals op de linkerfoto. Trouwens, als ie de tanden op de rechterfoto in je mond aantreft, zal hij gillend weglopen. Ze zijn namelijk van een paard!

 

 

houten stokje

Een doodgewoon stukje hout, zul je zeggen. Mis, het is een dijbeen van .... ik weet niet meer van welk dier.

Duidelijk is links de kogel te zien die in het heupbeen in de kom zat. Rechts op beide foto's het stukje bot dat het kniegewricht vormt.

gevaarlijke grot

Ga deze grot niet binnen, er kunnen gevaarlijke dieren overnachten.

Alweer mis. Het is een detail van het grootste zaad dat je op aarde tegenkomt. Het is de beroemde Coco de Mer. De noot kan 15-20 kilo zwaar worden en komt alleen maar voor op twee eilanden van de Seychellen. De vrouwelijke vormen spreken tot de verbeelding en de oude naam was dan ook niet voor niets Lodoicea callypige. (Callipyge is Grieks en betekent "mooi achterwerk".)