de natuur van oktober

Tijdens de lessen biologie zijn we bezig met het Thema Ordening. De meest vreemde organismen komen langs. Hoewel, vreemd .... sommige zijn niet echt vreemd, alleen de leerlingen kennen de meeste dieren van de ongewervelden niet meer zo goed. Zoals dit eencellig diertje hiernaast.
Huisdieren horen aaibaar te zijn, vinden veel mensen. Joy van Buul uit vmbo 3 niet. Zij heeft thuis een paar Axolotls. Toen ze het in de klas vertelde, vroeg iedereen haar: "Wat zijn dat nou weer?"

En voor mij een reden om haar te vragen of ze het leuk vond om het diertje mee naar school te nemen. Zo gezegd, maar niet zo gedaan.
Ze leende een bak met deksel en nam het op de fiets (jawel, in de krat voorop) mee naar school. Zonder al te veel water te knoeien.

Fred, zo heette haar Axolotl, had niet veel last gehad van het geschud maar moest in de klas wel even bijkomen. Stil zoals hij in een hoekje bleef zitten, was het voor mij een goed moment om hem te fotograferen.

Fred bleek overigens een vrouwtje te zijn. Toen Joy haar kreeg was ze ongeveer 5-6 cm en was er nog niks te zien. Later bleek ze zwanger te zijn.
Inmiddels was Fred uitgegroeid tot een beestje van 18 cm. En dat in 7 maanden tijd.

Joy schudde zomaar een spreekbeurt uit haar mouw. in het begin vond ze dat een beetje eng, maar al gauw vertelde ze er over alsof ze het had voorbereid als een heuse presentatie. Vanuit de klas en ook van mij uit kwamen er natuurlijk allerlei vragen.
Axolotls zijn amfibieën die in het larve-stadium blijven hangen. Ze kunnen zich wel voortplanten dus ze worden wel volwassen. Eigenlijk kun je het een beetje vergelijken met een puber die kinderen krijgt.

Dat ze in het larve-stadium zitten, kun je zien aan de kieuwen aan de zijkant van hun kop. Bij normale amfibieën gaan deze naar binnen, verdwijnen ze en veranderen ze in longen. De Axolotls moeten het dus doen met kieuwen. Net als elk ander amfibie kunnen ze ook via hun huid ademhalen maar op land wordt dat een beetje moeilijk.

De beestjes leven van oorsprong in Mexico in een meer maar zijn een beschermde diersoort geworden.

Nog een leuk detail over de Axolotl: het zijn echte carnivoren. Ze eten bloedwormen die Joy mee had genomen in een potje.