de natuur van oktober

zilverkaars

Statige en grote geurende plant. Staat nu in de tuin zijn enorme best te doen om te overleven. Maakt zich klaar voor de winter.

 

 

 

kleine bloemen

De bloemen zijn erg klein en de stampers en meeldraden hangen buiten de bloem. Dat zou je te denken geven dat het gaat om een windbloem. Maar dat is niet zo.

 

 

insectenbestuiving

Honderden geurende bloemetjes. Bijen weten zich geen raad om de nectar zo snel mogelijk op te zuigen en naar een volgend bloempje te gaan. Ook vlinders gaan nog in deze tijd op zoek naar nectar want de plant bloeit altijd erg laat in het jaar.

 

hebben, hebben, hebben

Alles wordt aangedaan, van onder tot bovenin de laatste toppen. Nectar, nectar, nectar!

 

 

moeilijk lopen

Ze zijn het gewend om zo hun voedsel bij elkaar te halen. Maar makkelijk over al die bloemen lopen is het natuurlijk niet.

 

 

in de avondschemer

Het blijft de hele dag doorgaan.

 

 

 
geen last van de camera

Onverstoorbaar en zonder last van mijn fotocamera.

 

 

 
kleine bloempjes

En de volgende dag gaat het verder. Hoe klein de bloempjes ook zijn, overal valt wat te halen. Ondertussen wordt de boel bestoven.

 

 

 

 

zaden

Na de bestuiving ontstaan er in de kleine vruchtbeginsels zaadjes. De kroonbladeren kunnen vallen. Ze zijn namelijk niet meer nodig.

 

 

 

vruchten

Net als bij sperziebonen zitten de zaadjes opgesloten in de vrucht.

 

 

 
vijf bij elkaar

In één enkele bloem zitten vijf stampers. De stampers groeien uit en het enige dat nog te herkennen is zijn de stempel en het vruchtbeginsel.

 

zaden

Wanneer je de vruchtbeginsels openmaakt, komen de zaden eruit. In dit geval zijn de zaden nog niet helemaal rijp.

 

 

een paard met dreadlocks

De huisfotograaf kwam dit ergens tegen. Een paard met dreadlocks.

 

 

 

net een wrattenziekte

Dichterbij gekomen blijkt het iets anders te zijn. Het lijkt op een vreselijke wrattenziekte maar is in werkelijkheid klis. De manen en paardenstaarten zijn behangen met de klis, zaden van een struik die gekozen heeft voor de makkelijke weg: zaadverspreiding via dieren.

 

rare paarden

Hoe langer je er naar kijkt, hoe gekker het uitziet.