mijn natuur in oktober

eikels !             

Niet alleen in een schoolklas kunnen veel eikels zitten, op dit moment vind je ze ook veel in de berm. Onder de bomen en natuurlijk in het bos. Soms staat er in de berm een auto en verderop zie je iemand eikels verzamelen. Wie doet nou zoiets, zul je misschien denken. Als voer voor huisdieren? Om er mee te knutselen? Hebben de plukkers een paar lekkere geheime recepten?

Allemaal mis, tenminste, voor 70% dan. Per jaar wordt ongeveer 200.000 kilo ! geoogst om als zaad door te verkopen. Het schijnt goed op te brengen. De plekken waar geraapt wordt, zijn speciaal aangewezen omdat de bomen die er staan geselecteerd zijn. Hun zaad is geschikt voor tuinders die de zaden opkweken tot kleine boompjes. En die brengen nog meer op. Ga maar eens naar een tuincentrum.

Ja, wat met die overige 30%? Dat is voedsel voor varkens. Die zijn er ook genoeg. In Nederland 20.000.000 (20 miljoen), heb ik laatst gelezen. En soms zitten die ook in een schoolklas, samen met hun voer, de eikels.

 

aardappels in het bos

Bovisten zijn paddestoelen die op het eerste oog op aardappels lijken. Er is er zelfs een die er zo erg op lijkt, dat ie er naar vernoemd is. Bovisten behoren toe aan het Rijk van de Schimmels. Schimmels zijn, net als bacteriën

, reducenten. Ze planten zich voort door middel van sporen, die uit de vruchtbol komen.

Vergis je niet als je in het bos honger krijgt. De meeste bovisten zijn rauw niet om te vreten.

 

olijfoogst
Olijfboompjes waren de mode deze zomer. Wie de olijfjes heeft zien groeien, heeft het allemaal meegemaakt. Wat waren ze eerst lief en klein! Blijven het groene of worden het zwarte olijven? Zijn ze eetbaar of is het een soort die alleen maar voor de sier in de tuin zorgt? Wie het (w)eet, mag het zeggen!
 
Nu in oktober is het wel de tijd dat ze verkleuren. De bladgroenkorrels gaan over in kleurstofkorrels en de typische smaak komt nu in de olijf.
 
De olijfboom komt oorspronkelijk uit een gebied dat we nu kennen als Turkestan.
Van daaruit verspreidde hij zich 5000 jaar geleden over het hele Middellandse Zeegebied.
De takken en vruchten van de olijfboom, maar ook de olie uit de olijven, gelden als symbolen van het leven, de vruchtbaarheid en het licht.
Vooral in Griekenland heeft de boom veel waarde. Op de  Olympische spelen in Athene werden de winnaars gehuld met een krans van olijftakken (lauwerkrans). Vroeger zalfden de Griekse atleten zich met olijfolie. Uiteindelijk werd de olijftak een vredessymbool.
 
Per boom is er een gemiddelde opbrengst van 30 kilo. Van 100 kilo kan tussen de 13 en 20 liter olie gemaakt worden. Mijn olijfboompje brengt naar schatting maar 6 soeplepels op, dus begin ik er niet aan. Zonde van al dat werk. En zonde van dat leuke boompje.
zorgen passiebloemen voor meer passie?

De passiebloem werd pas in de 16e eeuw in Zuid Amerika ontdekt. In Nederland kan maar een soort passiebloem overleven maar misschien met de stijgende temperaturen over enkele jaren meer soorten.

De soort die ik thuis heb is mooi, maar van passie is niet veel te merken. Ze hangen daar maar aan de schutting. Misschien moet ik ze eerst plukken en aan m'n buurvrouw geven voordat er passie gaat komen.

 

rode sierkool 

Ook weer zo'n mooie uitvinding: de sierkool. Eigenlijk is het een tweejarige plant, maar na de eerste overwintering is hij niet interessant genoeg meer voor mensen die hem in de tuin hebben. De bladeren blijven namelijk z'n kleur behouden totdat het gaat vriezen. Dan heet ie geen sierkool meer want er niets meer wat siert. Bovendien kan de plant dan behoorlijk gaan stinken.

De plant is al geliefd sinds de Franse tijd met Lodewijk XIV. Ja inderdaad, de 14e.  Toen werden er complete tuinen voor aangelegd.

Als je kool zegt, zeg je ook misschien gatsie; dan denk je aan kool eten. Deze kun je ook eten, maar is nog viezer dan broccoli, paksoi, boerenkool, bloemkool, spitskool, savooiekool, chinese kool, witte kool, spruitkool, groene kool, rode kool. De smaak is nogal bitter, net als die van spruitjes. Dat zijn trouwens de kleinste kolen die er gegeten worden en die zijn ook niet meer zo geliefd bij de jeugd.

Waar moet het heen met de jeugd van tegenwoordig?