mijn natuur in maart

maart roert zijn staart!

Wat we niet meemaken. Komt het allemaal door de klimaatsveranderingen? Ik zal kort zijn: ja. het ene moment lijkt de lente ver gevorderd, het andere is het hartje winter en wilden we dat het met Kerst zo was. Zeker niet met Pasen. Maartse buien. De oorzaak is te vinden in de oorsprong: de koude is van de poolstreken afkomstig en voert water vanuit de Noordzee mee naar ons land. De warme lucht van boven zee zal boven land licht stijgen wat wolkenvorming met zich meebrengt.

een heldere blauwe lucht tussen de buien

Als het in de hogere luchtlagen koud genoeg is, kan het plotseling natte sneeuw opleveren. Tussen de buien kan de lucht goed opklaren en is er een diep blauwe kleur te zien. Dat komt doordat er in poollucht weinig verontreiniging zit en het relatief droog is. Het zonlicht wordt dan minder verstrooid en is er een mooie blauwe hemel te zien.

 

een paartje in de sloot

Als je wandelt kom je paardjes in de wei tegen. Nu geen paardjes maar eendjes. Ze zijn al goed bezig om een geschikte partner te vinden en meestal gaat dat goed, maar soms lukt het niet zo erg. Er moet dan heel wat afgezocht en gekwaakt worden om de aandacht te krijgen.

Vrouwtjes letten niet altijd op het gekwaak van de mannetjes. Zij vinden dat maar kabaal. Wat hen meer interesseert in de mannetjes is de spiegel. Dat is de opvallende vlek aan de achterzijde van de woerd, de mannetjeseend. Die spiegel is op een bepaalde manier blauw gekeurd en lokt het vrouwtje. Als je verder naar de kop kijkt is dat het contrast tussen de gele snavel en de groene, bijna parelmoerachtige, kleur van de kopveren.

Vrouwtjes worden daar helemaal wild van. Zo wild, dat ze soms geen keuze kunnen maken er er twee mannetjes op nahouden. (Soms zijn twee mannetjes zo wild op één vrouwtje, dat ze besluiten haar te delen.)

een vrouwtje met twee mannetjes

Zie ze zitten, er is geen sprake van jaloezie. Bij mensen zou je denken dat het niet mogelijk is. Mis. Er zijn genoeg vrouwen die er twee mannen op nahouden. Andersom geldt ook; er zijn mannen met twee of meer vrouw. Cijfers kan ik niet geven want wie geeft zichzelf bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op dat ie twee mannen of twee vrouwen heeft? Wat er wel tegenwoordig op de site van het CBS te zien is, is hoe het gesteld is met de buurt waar je woont: www.cbsinuwbuurt.nl

 

 

kokmeeuwen

Kokmeeuwen kenmerken zich door het zwarte kapje dat hun kop kleurt. Ze worden ook wel kapmeeuwen genoemd. Hier op een muurtje in de zon, wachtend op wat voorbijgangers die misschien wat brood te strooien hebben. Kokmeeuwen zijn bijna als zeemeeuwen, op bepaalde tijden weten ze dat er mensen zijn die hun niet vergeten en dat er wat te schooien valt. Hier langs de Maas lopen genoeg mensen en die laten altijd wel iets achter.......