Home

mei 2021

japanse kers
Wat bloeit er toch allemaal? Ik weet het ook af en toe niet. Is het een inheemse soort of is ie door mensen ingevoerd en als sierboom bij de gemeente neergezet? Het lijkt er wel op. Het gaat om een Japanse kers. Die doet het van april tot begin mei erg goed in Nederland. Op Instagram zie je steeds meer foto's van deze bloeiende bomen.
Toch kunnen ze ook allerlei ziektes krijgen; infecties door bacteriën en zwarte luizen doe de plant aanvallen. Dat zie je dan weer niet op Insta ...
een duivenkoppel ...en maar tortelen
Het snavelen van duiven kun je vergelijken met kusjes geven. Dit voortplantingsgedrag. (Vergeet niet om voor je examen de begrippen van gedrag te leren.) Duiven blijven als koppeltje jaren bij elkaar. Zo houden ze elkaar altijd nauwlettend in de gaten. Dat zit zo: duiven zijn zogenaamde 'ogendieren'. Het gezichtsvermogen is zo sterk ontwikkeld, dat hun netvlies zelfs twee keer zoveel zintuigcellen hebben dan mensen. Bovendien hebben ze een groter gezichtsveld. Onderzoek heeft uitgewezen dat ze minder goed bewegingen kunnen waarnemen, maar kleuren des te beter.
zwarte zwanen?
Aan deze kuikens is dat nog niet te zien te zien, maar van alle zwanen heeft de zwarte zwaan de langste hals. Meer dan de helft van de totale lichaamslengte. En zwarte zwanen zijn niet helemaal zwart want onder de zwarte veerpennen zitten ook witte handpennen. Mannetjes en vrouwtjes zijn monomorf, dat wil zeggen dat beide geslachten qua uiterlijke kenmerken zoals kleur van het verenkleed gelijk zijn.
De ouders voeden de kuikens samen op. In een park waren deze kleintjes pas een week oud. Het kost het ouderstel heel wat zweet en tranen, want want niet alle eieren kwamen uit en er zijn ook nog eens katten op rooftocht. Als de een voedsel gaat zoeken, blijft de ander het nest bewaken. Meestal is dat de moeder ;-)
anemonen
Anemonen zijn kruidachtige planten die overblijven. Overblijven wil zeggen dat een plant meerdere jaren blijft bestaan. Dat klinkt raar, maar er zijn ook éénjarige- en tweejarige  planten. Anemonen hebben wortelstokken. Dat zijn uitlopers onder de grond. Met uitlopers zoeken ze een nieuwe geschikte plaats om (verder) te groeien. Wortelstokken zijn een manier van ongeslachtelijke voortplanting. Niet vergeten te leren voor je examen.
De bloemen zijn heel algemeen en worden door de wind bestoven. In plaats van zaad kopen en zaaien, kun je ook wortelknolletjes kopen en die in de grond poten. Dat gaat een stuk sneller dan wachten totdat alles uitkomt en bloemen gaat vormen.