de natuur van mei

lupine by night

Deze plant zal over een tijdje veel vlinders aantrekken voor zijn bestuiving. En dat betekent dat de bloemen die uit deze bloeikaars tevoorschijn komt, lekker zullen geuren en een aantrekkelijke kleur zullen hebben. De meeste lupines zijn rose of paars van kleur. Er zijn ook andere kleuren waarmee men kruist: geel en wit. Ze laten zich gemakkelijk kweken maar de grond mag niet teveel kalk bevatten. De aanwezigheid van kalk is trouwens een abiotische factor, net als de aanwezigheid van een zure grond. En dat heeft deze plant nou net nodig.

Lupines kunnen, afhankelijk van de soort tussen de 50 cm en 2 meter hoog worden.

Ander leuk weetje: mensen die allergisch zijn voor lupine, zijn ook vaak allergisch voor pinda's. Dat niet zo raar want ze zijn familie van elkaar. Tegenwoordig wordt veel lupinemeel verwerkt in de voedingsmiddelenindustrie. Even oppassen dus als je er allergisch voor bent.

klein wespennest

Achter in de tuin staat ene klein tuinhuisje. Van veraf lijkt het net een wc, zo klein is ie. Maar om er wat kwijt te kunnen doet ie ook prima dienst. Aan de binnenkant van de deur ontdekte ik een klein papieren balletje ter grootte van een tennisbal. Binnenin was een gezoem van jewelste te horen.

Het bleek het begin van een wespennest te zijn.

 

ingang voor één wesp

Aan de onderkant zat de ingang. De wesp, waarschijnlijk een zaagwesp, was druk bezig in de kraamkamer. Omdat we de vorige zomer toch al wat last hadden van wespen op ons terras, besloot ik deze maar de 'ruimen'. Voorzichtig alles losgemaakt en verwijderd. De inwoner werd nogal boos want het gezoem nam toe. Toen de wesp eruit kwam ging hij meteen op zoek naar de plaats waar het nest gehangen had. Wespen oriënteren zich op hun omgeving maar toen hij de ingang niet meer vond is hij maar vetrokken.

Gelukkig maar want ik had geen zin in een steek. Ben er namelijk een beetje allergisch voor.

acer

Deze sier-acer uit Japan en Korea bloeit wel heel apart. Je moet de takken en bladeren optillen om het te zien zitten. Met zijn tweeën hangen daar dan de mooi gekleurde zaadjes.

Dit is toevallig een siergevalletje, maar er bestaan ook bomen met een zelfde blad en bloeiwijze: de esdoorn.

Deze in mijn tuin heet officieel "Acer palmatum"  en er zijn een tiental ondersoorten bekend. Welke het nu precies is weet ik niet.

 
vleugels

Als de zaden wat droger zijn, vallen ze af en kan de wind voor de verspreiding zorgen. De zaadjes worden ook wel helikoptertje genoemd

 

hosta

Als je de bladeren van deze hosta goed bekijkt, dan zie je drie verschillende kleuren groen. De intensiteit van de bladgroenkorrels verschilt dus van cel tot cel.

Weet je nog wat er in de bladgroenkorrels gebeurt? Juist ja, de fotosynthese. Hoe meer bladgroen, des te meer fotosynthese vindt er plaats. Hieronder de formule van de fotosynthese:

Water + Koolstofdioxide + Lichtenergie è Glucose + Zuurstof

Weet je nog waar een plant de glucose voor gebruikt?

heel veel kleine bloempjes

Als er een plant is met heel veel bloemen, dan is het de sering. Aan één tak zitten wel 150 - 200 stuks! De bloemen geuren goed dus je mag verwachten dat ze bestoven worden door insecten.

De plant is familie van de olijf en de oleander en komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa.

 

lekker op de tomaat en sla

Bij ons op de vensterbank in de keuken en bijna altijd in het zonnetje: basilicum. Doet het altijd goed tussen een schijfje tomaat en een plakje mozzarella (Italiaanse snotkaas).

Je mag alleen de blaadjes aanraken die je op dat moment nodig hebt. Dus voorzichtig afknippen dat je de rest niet raakt. Anders verkleuren ze snel en blijft het plantje niet zo lang goed.