mijn natuur in mei

snelle hagedis

Al zou je er eentje mee naar huis willen nemen, je moet van goede huizen komen om er een te vangen. Hagedissen zijn veel te bang en veel te snel en hebben eerder een gaatje gevonden dan dat je kunt bedenken waar ie heen zal vluchten.

Dan maar zo dichtbij een foto proberen te nemen. Nog een beetje inzoomen en dan is dit het resultaat.

keutels op het strand?

Wanneer je snorkelt, kom je de mooiste planten en dieren tegen. Zo ook deze komkommer. Een zeekomkommer welteverstaan.

Eigenlijk is het geen plant maar een stekelhuidige. Zeekomkommers hebben een leerachtig lijf en als ze boven water gehaald worden, krimpen ze ineen. Ter bescherming. In sommige landen worden ze gegeten. Er zijn soorten die, wanneer ze aangeraakt worden, witte kleverige draden afscheiden, waarschijnlijk om de vijanden te doen verstrikken. Wie kent het filmpje van Jackass niet? Het deed me opeens ergens anders aan denken .....

Deze jongen is met een stok boven water gehaald. We hebben er een tijdje naar gekeken, maar aangezien het verder niet interessant was en hij niet met ons wilde spelen, is ie terug de zee ingegaan. 

bijna overreden

Van plek naar plek, zo reden wij op SardiniŽ rond. Van plek naar plek, een schildpad moet ook lopen. Alleen waar beide samenkomen, kan het gevaarlijk worden. En zo was de schildpad er bijna niet meer. Gelukkig zag ik 'm op tijd en kon ik het langzame dier ontwijken. Als ie sneller was geweest, zou ie beslist onder een van de wielen terecht zijn gekomen.

Toen ik de auto langs de kant geparkeerd had, moest ik zelf goed uitkijken voordat ik 'het dier (in een schoendoos zou hij niet passen!)  van de weg kon plukken. En hoe voorkom je nu dat ie weer opnieuw de weg oversteekt? Ik wist het niet goed, daarom heb ik hem een eindje laten vliegen. Over een sloot heen die langs de weg liep.

Zielig? Nee hoor, hij kroop uit zijn schild en liep gewoon verder.

zeeŽgel

Ook met deze egel is het gekomen. Nadat we er een foto van hadden gemaakt, is ie terug gegaan. Het is trouwens een raar gezicht als je een zeeŽgel ziet zoeken naar de weg, terwijl hij niet vooruitkomt. Dan draaien alle stekels in een hele mooie beweging in de rondte. Zoeken naar houvast.

De stekels moet je niet aanraken en je moet er zeker niet instappen. Dan breekt zo'n stekel af en dan blijft ie in je voet zitten. Als je hem er dan niet uitkrijgt, gaat dat wekenlang achterelkaar ontsteken en zweren. Altijd dus je waterschoentjes aandoen als je de zee ingaat waar ze dit soort dieren hebben.

 

kwallen

Anemonen en zeeanemonen lijken wel op elkaar. Zeeanemonen zijn dieren, anemonen zijn planten. Zeeanemonen zijn holtedieren, net als deze kwallen. De holte is niet goed te zien want het dier is een drijvende gel-pot. Ze aanraken moet je net proberen. Meestal is een bepaalde kleur in de dierenwereld ook een waarschuwing: de netelcellen zullen wel heftige reacties geven. Afblijven dus.

Je kunt er wel leuk mee gooien. Stap 1: je druk een kwal op de bovenkant naar beneden, verder onder water. Stap 2: Je draait je hand snel om en zorgt dat de slierten langs je hand af komen te hangen. Stap 3: Gooi het ding zo ver mogelijk weg. Stap 4: Blijf dit herhalen totdat je de school zover uitgedund hebt, dat je weer rustig kunt zwemmen.

 

in de berm langs de rots

Je moet weten: planten vind ik niet zo leuk. Bloemen kunnen mooi zijn maar de meeste zijn saai. De bij vindt het allemaal wel leuk. De hele struik zat er vol van. En het rook ook wel lekker. Ik heb me de moeite niet genomen om de naam van deze plant op te zoeken.

Maar wat moet die bij daar nou?

 

citroenen in de tuin

Langs de weg waar we de auto parkeerden, kun je het zomaar zien. De trots van de bezitter: een citroenboom vol van deze vruchten. Hoe zou het zijn om er elke dag zomaar gebruik van te kunnen maken; thee zetten, een lekkere fles water in de koelkast bewaren met citroen uit de tuin en wat nog meer? Citroenijs, citroenijsthee ........ allemaal lekker. Je zult er maar wonen.

Toch kan ik je verklappen dat het huis in een buurt ligt waarvan wij Nederlanders zouden zeggen: wat een achterbuurt. Maar och, Italianen nemen het niet zo nauw. Neem bijvoorbeeld de stakingen van de vuilophaaldiensten in Napels ....... daar zal het niet naar citroenen ruiken maar naar rotte vis.

 

aalscholvertje pesten

Aangekomen in een mooie baai met helder water, duikt er uit het water ineens een vogel op die een visje gaat verorberen op een stuk rots. Het blijkt een vaste klant te zijn: een aalscholver. Nadat zijn veren gedroogd zijn met behulp van de bekende spreidstand, kies hij opnieuw voor het water. De honger was nog niet gestild.

Mijn zoontje vond het wel interessant en probeerde soms helemaal onder water met alleen een snorkel het dier te naderen. Het lukte hem echter niet om het dier aan het schrikken te maken. De vogel hield zijn omgeving goed in de gaten en deze vis was zeker te groot voor hem.