de natuur van klas t3e

1
 
Deze foto is gemaakt in de ijsgrotten in Werfen (Oostenrijk). Ik ben daar op vakantie geweest en wij zijn daar toen heen geweest. Als eerst moest je met de auto 5km omhoog rijden, vervolgens kwam je op een parkeerplaats waar je je auto neer moest zetten. Daarna moest je 20 minuten wandelen en dan kwam je bij een kabelbaantje die erg steil omhoog ging, daar moest je 2 uur in de brandende zon wachten voordat je eindelijk met het karretje mee mocht. Toen je boven was moest je nog eens 20 minuten wandelen voordat je echt in de ijsgrotten kwam, maar het was de moeite waard om daar 3 uur voor onderweg te zijn, het was daar echt prachtig! Deze foto vond ik het allermooist en daarom heb ik deze ook hier voor gekozen, ook omdat ik het erg knap vind hoe dit heeft kunnen ontstaan, helemaal zonder hulp van iets  helemaal door de natuur gevormd.
 
2
 
Deze foto heb ik in Luxemburg gemaakt toen ik daar op vakantie was in de herfstvakantie.
Dit bij de Schliessel temple in het bos langs de weg.
 
 
3
Dit is een haasachtige. Dit is een konijn, dit konijn behoort tot de dwergkonijnen. Het konijn is een pooldwerg, omdat hij een witte vacht heeft.
Als je een pooldwerg gaat kopen moet je op de oren letten. Die mogen dan niet langer zijn dan 55 millimeter als het een jong diertje is. Als het dier jong is heeft het geen lange poten of spitse neus. Als het pooldwergje ouder wordt, krijgt hij langere poten en een spitse neus.
Een dwergkonijn is gezond als het schone, heldere oogjes, schone geslachtsdelen, een schoon en droog neusje en schone oren heeft.
Het konijntje moet goed doorvoed zijn, maar niet vet. Het mag geen kromme rug of ingevallen flanken hebben. Je moet goed op de ademhaling letten, want een piepende ademhaling kan duiden op een darminfectie. Als het konijn bloed plast dan moet je naar de dierenarts, hij kan dan klakstenen in zijn nieren hebben. Je moet altijd controleren of het konijn van het geslacht is waarvan de verkoper of verkoopster zegt. Je kunt het herkennen aan de kleine balletjes onder het konijn.
4
 
Ik vond het een mooie foto, want er stonden twee vogeltjes op en die ene zit in een holletje in de boom. En ik had het nog nooit eerder gezien dus toen dacht ik aan dat van biologie van dat je een natuurfoto moest maken. Dus maakte ik hier een foto van. Het ene vogeltje zit in de boom, en de andere zit volgens mij te kijken voor of ze nog wat eten kunnen vangen. Ik heb deze foto in het parkje gemaakt, bij de spin.
En het is zo apart want het was echt toevallig dat ik dit zag, want dit zie je niet zo gauw. Het was onder de hond uitlaten, dus ik had echt geluk.

winnende foto !!!!

5
 
Hiernaast zie je een foto die is gemaakt in Bergeijk. Die heeft mijn moeder gemaakt tijdens wandelen. Mijn moeder vindt de zonsopgang heel mooi en dat heeft ze toen gefotografeerd. Mijn moeder heeft toen de hele nacht door de bossen gelopen.
6
 
Deze foto’s heb ik gemaakt afgelopen zomer in Zuid – Italië. Ze hadden daar een mooie blauwe zee met redelijk woeste golven. Een gedichtje over een zee:

De zee is zo blauw als de lucht, en het speeksel als ik zucht.
Het is zo mooi blauw, net als de ogen als die van jou.
Ik kan met teugen van je genieten, als ik het water in de zee zie gieten.


De zee spoelt kleine woordjes aan, door de golven moeilijk te verstaan.
Het lijkt een fluisterend gedicht, ineens spat het water in mijn gezicht.
Verschrikt blijf ik nog even staan,
maar de zee spoelt geen kleine woordjes meer aan.
7
 
Dit is de hond van mijn kleine zusje Danique. Het is een cockerspaniël en heet Kimi. Het is een mannetje. Hij is slimmer dan je denkt. Maar af en toe denk je wel eens van "stomme hond, denk toch na". Maar toch is hij best slim want als hij honger heeft, gaat hij met zijn bak slepen. Hij drinkt van tafel als hij de kans krijgt. Eigenwijs is hij ook. Net zoals zijn baasje. Daar heeft hij ook iets van weg.  Bijvoorbeeld de kleur haren.  Hij is best speels maar hij is ook pas drie. Voor de rest is het een hele lieve hond.
8
 
Ik heb een foto gemaakt van mijn hond ( Sonja ). Het is een jack russel. Het is een meisje.
Ze is 3 jaar oud, heel speels en bijt nooit. Ze poept/plast soms binnen, gewoonte van een jack russel. Een paar kenmerken van jack russels: gemiddeld 20.5 tot 30.5 cm groot, gemiddeld 5 tot 8 kilo zwaar. Een jack russel word ongeveer 12 jaar oud en de gewoonte om soms binnen te poepen of plassen. Een jack russel is heel speels. Een jack russel heeft bruin en wit als haarkleur. Een jack russel heeft een wigvormig hoofd, is niet kieskeurig en lust bijna alles. Andere kenmerken zoals:  intelligent, dominant, fel, energiek en leergierig.
9
 
Groen is de kleur van het gras
Groen is de kleur van de planten
Groen is zoals mijn leven was

Groen is de kleur van jaloezie
Maar het past meer bij verdriet
Want groen wekt gevoelens op
Die je bij blijdschap nooit ziet

Groen werkt soms tegen pijn
Groen helpt soms juist tegen verdriet
Groen zal altijd een mooie kleur zijn
Of je dat wil inzien of niet
10
 
Dit zwerfkatje hing rond op de vismarkt in Tunesië, omdat hij door zijn moeder op straat is gegooid. Het was zo zielig, want al die mensen van de vismarkt zelf schopte hem gewoon weg, omdat hij steeds aan hun vis zat. Als je hem aaide, voelde je al zijn ribben. Zo dun was hij. zo klein als hij hier is, kan je hem niet krijgen voor in huis. hij is hier volgens ons nog maar 3 of 4 weken oud. Heel jong dus. De hand is van mijn broertje, nu kan je ongeveer zien hoe klein hij is.
11
 
Wij zijn deze zomer op vakantie geweest naar Turgutreis (ligt bij Bodrum in Turkije). We hebben toen een boottocht gehad en toen zijn we over  Egeïsche zee gevaren. Onderweg zijn we gestopt bij een wensgrot (zie foto). Als je een wens wou doen, dan moest je de wensgrot in zwemmen en helemaal naar het einde van de grot  toe en dan kon je geld erin gooien en dan mocht je een wens doen.
Om in de grot te komen was nog best moeilijk want er lagen een heleboel stenen en als je daar naartoe ging dan moest je toch wel water schoenen aandoen want anders had je heel je voet open liggen door alle scherpen stukken die aan die stenen zaten en ook hoe verder je naar achter ging hoe kleiner het ook werd, het was eigenlijk een heel stuk lager als hier in het begin maar achter was het wel vrij breed. Het was echt de moeite waard om daar naar toe te gaan! Je kan er alleen maar komen door te zwemmen, de boot kan alleen bij het begin van de grot komen. Het was eigenlijk meer een eilandje waar die wensgrot was maar er komen daar ook verschillende rondvaartboten want toen wij daar waren stond er al zo’n rondvaartboot en toen wij weg gingen kwam er ook al weer een nieuwe aanzetten, dus het is daar best wel druk met al die toeristen en rondvaartboten.
12
 
We moesten voor school naar de dierentuin. Ik had mijn camera meegenomen om allemaal foto’s te maken zodat wij ze later terug konden kijken. Ik heb die dag een heleboel foto’s gemaakt. Maar toen waren we bij het aquarium waren ik zag allemaal vissen maar die waren zo saai! Tot dat ik deze zag! Ik zag ze deze “zoen” beweging maakte en dacht waaaaaaauw! Dat is leuk als ik daar een foto van kan maken. Ik had gelukkig net op tijd een foto gemaakt. Toen we thuis waren heb ik de foto’s op de computer gezet en  moest eigenlijk wel lachen toen ik deze foto zag. Ik dacht bij mezelf een leuke foto op een goed moment. Bij het maken van de foto op dat moment had ik niet een speciaal gevoel of zo.
Maar vind het wel een leuke natuur foto vind je niet?!
13
Deze foto hebben wij 2 jaar geleden, in de zomervakantie gemaakt toen we op vakantie waren in Limburg. We waren aan het wandelen, wilde terug lopen naar de camping. Om terug te gaan naar de camping was er een lang zandpad. Met daarnaast allemaal grasvelden met paarden. Op een gegeven moment begonnen de paarden te rennen, en wild te doen Dus mijn moeder wou een foto maken, omdat ze het wel eens vaker mee hadden gemaakt, dat paarden wild werden en dan gingen ze springen en allemaal dingen doen. Dus toen mijn moeder net haar camera pakte, sprongen ze omhoog, en het leek net alsof ze elkaar een kusje gaven. En zo deden ze dat wel een paar keer, en heeft mijn moeder een foto kunnen maken. Deze foto is gemaakt in Baarlo, een plaatsje in Limburg.
14
 
Ik wist niet wat ik vanmorgen zag.
Het leek of er buiten een deken lag.
Sneeuwvlokken dwarrelen neer.
Hoe langer ik kijk; het worden er steeds meer.
"Hoe kan dat?", dacht ik. "Wat is dit?
Onze hele tuin is wit."
Vlokjes dwarrelen langs de ruiten.
Het is zo mooi allemaal daarbuiten.
15
 
Bij deze foto heb ik speciale gedachte. Ik kom vaak op deze plek als ik me rot voel. Dan kan ik hier even tot rust komen en over alles even nadenken. Het is ook een hele mooie plek.
Er leven allemaal beestjes in en om het water. Ik zal het zeker aanraden om als natuurliefhebber een keer hierheen te gaan. Want het is een natuurrijke omgeving.
16
 
Deze foto is gemaakt op een mooie dag in de lente.
Aangezien het heel mooi weer was, was ik met mijn zus foto’s gaan maken omdat we dat graag doen.
Op een gegeven moment kwam ik langs deze boom en zag dat de zon er doorheen scheen, en dat was heel mooi. Ik heb daar een foto van gemaakt die er nog mooier uitkwam dan ik had gedacht.
Vanwege de bloemen die in bloei zijn, de blauwe lucht en de zon die door de boom schijnt, laat deze foto echt de lente zien. Iedere keer als ik naar deze foto kijk, geeft het je een vrolijk gevoel.
 
17
 
Wanneer ik deze foto heb gemaakt, weet ik niet precies meer. Maar het zal net iets voor de kerst zijn geweest toen er wat sneeuw was gevallen. Ik was toen eigenlijk van plan om foto's te gaan maken van onze paardjes die in de wei stonden.
Maar toen kwam ik dit leuke effect tegen, vorst rondom de blaadjes.

winnende foto !!!!

18
Ik heb voor deze foto gekozen omdat ik hem echt mooi vind al zeg ik het zelf.
Er is niks aan bewerkt of wat dan ook.
Ik heb deze foto op vakantie gemaakt toen we een weekendje weg gingen met mijn familie in een heel erg mooi bos, het had net geregend, dat zie je ook aan de roos.
 
De eigenschappen van een roos:
Het blad van de roos bestaat uit een aantal kleinere blaadjes, die samen als een veer aan een centrale stengel zijn bevestigd. Op de takken en stengels zitten stekels. De bloemen zitten vaak in groepen of trossen, soms alleenstaand. Deze bevatten veel meeldraden.
19
 
Deze foto heb ik 2 jaar geleden gemaakt in Egypte. Ik vond het een hele mooie palmboom om te zien dus toen dacht ik, ik maak er een foto van. Wanneer ik naar deze foto kijk weet ik weer hoe mooi de zomervakantie in Egypte was. Ik vond het een hele mooie vakantie. De natuur was er niet zo heel mooi vond ik zelf, er stonden wel veel mooie palmbomen maar dan had je het ook wel echt gehad. Het was daar echt heel warm, eigenlijk te warm. Maar doordat het hartstikke warm is kunnen er ook mooie palmbomen groeien! Deze foto geeft mij ook heel warm gevoel.
20
   
Toen ik aan het wandelen was is het Berghemse bos zag ik deze schotse hooglander voorbij lopen. Het dier is 1, 5 meter en toch zo rustig.  Ik dacht meteen hier moet ik een foto van maken. Dit geeft mijn een goed. Ik hou van dieren en dit is een van mijn mooiste foto’ s die ik heb gemaakt. Dit dier plant zich voort door levendbarend. Toen ik vroeger dit soort dieren wel eens tegenkwam wilde ik eigenlijk altijd ze aaien maar mijn moeder zei dat moet je niet doen want dan bijten ze. Daarom heb ik ze nooit geaaid. Maar nu dat ik ouder weet ik dat ik zo’n dieren niet moet aaien. Soms loop ik wel te zoeken in het bos naar dit dier en dan vind ik hem niet en als ik aan het rondlopen ben dan zie ik hem meteen. Dit dier is zeer zeldzaam in Nederland dus ben ik blij dat ik nogmaals zo’n mooie foto mag hebben nemen.
21
 
Deze foto van een (Braunvieh) Alpenkoe is gemaakt op de Hohe Salve in Tirol, Oostenrijk.
Ik vond het leuk om deze foto te kiezen omdat je boven in de Oostenrijkse bergen erg veel van dit soort koeien tegenkomt (met bel zodat de boer hoort waar de beesten grazen). In de zomer grazen zij op de almen (weiden van een gebergte) van de bergen omdat het voor de boeren erg moeilijk is om deze stukken te maaien met een tractor. Ze zijn helemaal niet mensenschuw, je kunt ze makkelijk aaien, ze komen zelfs op je af en vragen om aandacht. Dat komt omdat ze in de winter bij de boeren op stal staan en dus mensen gewend zijn. Vaak moeten de boeren verder reizen met de beesten om de koeien op een alm te krijgen. In de winter eten zij het gras dat de boeren maaien in de zomer van hun eigen weiden lager in het dal. De koeien zijn van dichtbij erg groot.
22
 
Ik heb deze foto genomen in onze achtertuin. ik was even buiten aan het rondkijken en zocht naar een goede plek om een foto te maken, en had er al heel wat geknipt voordat ik deze heb gemaakt.
Het zijn de stenen die bij onze vijver liggen en waar wat mos op groeit en een plant. Tussen de planten en voor de stenen liggen heel wat van de boom gevallen bladeren. Je ziet ook nog een heel klein stukje van het water en de waterplanten en rottende waterlelies.
23
 
Deze foto heb ik genomen in Engeland op de terugweg van Schotland. We waren deze zomer op vakantie geweest naar Schotland en bleven even in Engeland op een camping in Northumberland. Toen we aan het wandelen waren in het landschap kwamen we langs een boerderijtje, en toen zagen we in een keer deze dode mollen! De boer had ze opgehangen aan prikkeldraad voor zijn wei! Ik had geluk dat ik mijn fototoestel bij me had om foto´s te maken van het landschap toen we deze mollen tegen kwamen. Ik had ook nog meer foto´s gemaakt van de mollen maar deze was het mooiste. Het was gewoon een stuk prikkeldraad gespannen boven een stenen muurtje, en daar hingen precies eenentwintig mollen aan! Het was wel een beetje vunzig om te zien maar wel grappig.
24
 
Ik weet het nog precies, we waren in de dierentuin. Ik had al een hoop foto’s gemaakt van een hoop andere dieren. Toen bij het deel waar ik deze foto genomen heb kwamen. Bij de zeehonden dus, kwam de zeehond gelijk naar mij toe gezwommen. Ik vond dat zoo lief, want waar ik ook naar toe liep die zeehond bleef de hele tijd achter mij aan zwemmen. Uiteindelijk ging hij zo als je ziet op de foto zo omhoog zitten. Ik dacht daar kan ik mooi een foto van maken. Verder had ik daar niet echt een speciaal gevoel bij maar vond het wel een grappig moment.
Dus toen ik hoorde dat wij een foto moesten van maken van een dier, of natuur verschijnsel dacht ik meteen aan deze foto, omdat die zeehond mij de hele tijd dus bleef volgen.