de natuur van juni

grutto

Dit is er een voor de lezer, zelf denk ik hier de grutto te zien, maar ik twijfel, dus zeg het maar…

Als de grutto vliegt roept ie “wikka wikka” en dat is ongelogen.

grauwe gans

Niet alle broedende ganzen overleven het leven langs de rivier. Deze ligt op een zandstrandje langs de Kaliwaal, een inham van de Waal bij Beneden Leeuwen.

Je ziet hier een grauwe gans.

 

nadeel heeft ook voordeel

Elk nadeel heeft zijn voordeel, normaal vliegen de ganzen snel het water in als je dichterbij komt, maar deze bleef dus liggen. Je kunt zo mooi de zwemvliezen tussen de tenen zien.

verraad

De wilde Konikpaarden bleven zich verderop verschuilen achter de krib in de Waal en ook de uitgezette runderen lieten zich niet zien. Door de aanwezigheid van deze shit hebben ze zich wel mooi verraden, ik weet dat jullie er zijn…

De natuurlijke begrazing  en bemesting zorgt in dit gebied voor een mooie soortenrijkdom.

vogelsporen

Een strand vol met vogelsporen.

 

 

blauwe reiger

Een Blauwe Reiger zit geduldig langs de waterkant. Hij houdt mij scherp in de gaten, maar als ik weg ben gaat zijn oog richting de vis. De stadsvijver is het thuis van deze vogel.

 

spinselmot

Het spinsel- ofwel stippelmotje maakt grote webachtige structuren en kapselt bomen en struiken in. Dit is vooral ter verdediging tegen vogels die het op hen gemunt hebben. Nadat ze als motje zijn uitgevlogen zal de boom zich herstellen.

spinselmot en klimop

De boom werd bedekt met klimop en daarna werd de klimop weer bedekt met het web van het spinselmotje.

 

meerkoet-moeder

De meerkoet bouwt het liefst haar nest middenin de vijver, niet vreemd want er zijn weinig honden die hier naar toe zwemmen. De overhangende takken geven extra stevigheid en bescherming.

 

meerkoetje

De jonge meerkoet durft al best ver van zijn moeder af te zwemmen. Als je even wat langer rustig blijft staan kijken zul je hem zien duiken naar allerlei zwemmend spul waarvan hij maar denkt dat het eetbaar is. Je ziet dat het verenkleed nog niet de kleur van de volwassen meerkoet heeft.

 

 

deze bijdrage
Met dank aan natuurliefhebber, hobbyfotograaf en vakcollega Gus Thelissen van het Pax Christi College te Druten. Hij deed een bijdrage voor de website door bovenstaande foto's te maken en te voorzien van commentaar.