de cultuur in december

de cultuur in december 

Deze keer geen mijn natuur in december maar de cultuur in december. Loop eens door de woonwijk en verbaas je over de bewoners die met hun versierselen de buurt teisteren. Daar is geen kruid (= natuur) tegen opgewassen.

Je kunt je 'natuur'-lijk afvragen of we met deze keuzes niet teveel gaan bijdragen aan de klimaatsveranderingen. Het zal meevallen, zul je denken. Stel je niet aan, zegt een ander. Doe ik ook niet. Het zal me een worst wezen. Ik hoef die stroom niet te betalen.

"Kost dat veel, dan?", hoor ik je als echte Nederlander al vragen. Het antwoord is: "Ja, een veelvoud van hetgeen mensen in de collectebus tegen Kanker, Aids, Leverziektes, en voor Nierdialyse, Hersenonderzoek en Darmenperistaltiek willen spenderen!"

vervolg van onze cultuur

Dat is ook een beetje onze natuur. Ik bedoel hoe we zijn. Het is belangrijk wat de mensen om ons heen van ons vinden. Een arreslee met wat rendieren, dat moet wel vertederen, net zoals die teddybeer.

Terug naar mijn verhaal over de cultuur. Ik vind het altijd heel triest om na een flinke wandeling thuis aan te komen, na zoveel licht en in het niets over te gaan. Een enkel kaarsje, een enkel kerstboompje met wat lichtjes. Want ik ben liever die andere Nederlander: wat spaarzamer met de stroom en wat guller met de collecte.

 

helemaal geen cultuur dan? 

Zeker wel! In onze tuin is een stukje natuur omgetoverd tot een stukje cultuur. Een klein stukje dan. Het is een klein stukje en geen overdreven en overladen cultuur als in menig Nederlands tuincentrum. Gun de vogels ook een gezellige Kerst, met een rond buikje. Wij mogen dan drie dagen vreten, vogels en alle andere dieren in de natuur hebben geen last van een opgeblazen gevoel na de Kerst. Die hoeven na het eten geen verplichte wandeling met de familie te maken. Ze hoeven zeker geen Kerststalletjes te gaan bezichtigen. Dieren vieren een week later ook geen Nieuwjaar en hoeven daarna dus ook niet te vasten.

Waar mensen zich druk om maken, maken dieren zich dan beter uit de voeten. Het is niet de vraag wat mensen tussen Kerst en Nieuw eten maar wat zij tussen Nieuwjaar en Kerstmis eten....

 

 

veldmuis 

Onder het TV-kijken zijn er vervelende bijgeluiden te horen. Weer een storing van @Home? Nee, dat kan niet, wij hebben geen @Home. Het wordt steeds luider en ook komt het van twee kanten. Een storing in de surroundset dan? Nee, kan ook niet, wij hebben geen surroundset.

Na goed geluisterd te hebben, is het probleem snel ontdekt. Daarbij is het wel handig om even de TV op 'mute' te zetten. Dat is een stand die je in de klas ook zou moeten hebben.

En dan is het er weer. Het is een muizenpaartje. Uiteindelijk duurde het een paar dagen, het werd vervelend en ik ben geen liefhebber van uitgehongerde muizen die tussen plafond en dak doodgaan en gaan stinken. Dus voordat ze zouden gaan stinken heb ik ze nog even kunnen laten genieten van hun laatste avondmaal. Franse kaas, lekker gerijpt.

 

nou, vooruit dan, nog één ....