de natuur van augustus

muis leest krant

En ineens liep er een spitsmuisje door de tuin. Even handig in een beker vangen en hem op een krant zetten, blijkt heel leuk te zijn. Bang is ie helemaal niet, zelf een beetje onderzoekend.

kleine oogjes

Met de karnt op de achtergrond zie je dat de letter B nog groter is dan zijn oogje.

drie keer een eikel

Het beestje blijkt erg tam te zijn en als ik er een eikel naast leg zie je pas hoe klein hij is. Zijn (laat ik aannemen dat het een mannetje is) schedel past met wat moeite door een spleet in de muur en zo kan hij ongehinderd in het najaar de warmte van de huizen opzoeken.

vrijheid

Nu hebben we wel eens last gehad van dergelijke veldmuisjes maar echt schadelijk zijn ze niet. Alleen als ze zich gaan voortplanten en maar nesten jongen blijven krijgen, dan kan het behoorlijk lastig zijn in je plafond. En als er dan beestjes dood gaan, dan kan het er nogal gaan stinken. Ik geef deze zijn vrijheid terug, buiten is het warm genoeg en een spouwmuur opzoeken zal er toch niet inzitten. In een mum van tijd was hij weer tussen de struiken verdwenen.

passie

Net als vorig jaar een passie bloem aan de schutting van onze buurvrouw. Daar is nog steeds geen passie mee en dat hoeft ook niet. We hebben elk onze eigen partners. Deze bloemen lijken echter wel voor elkaar geschikt.

 

verschillende lagen

Als je goed kijkt, zie je verschillende lagen. De meeldraden zijn goed te onderscheiden van de stampers. Dit moet voor insecten een enorme attractie zijn om hier op te landen.

maar kort open

De bloem die ongeveer 7 cm in doorsnee groot is, blijft niet al te lang open. Binnen een paar dagen is het gedaan en moet de bestuiving gebeurd zijn. Wat een moeite als je bedenkt dat er alles aan gedaan is om nakomelingen te krijgen.