mijn natuur in augustus

anders dan anders

Het is vakantietijd. Dan neem je soms meer tijd om naar details te kijken. En dan ontdek en fotografeer je ook andere dingen.

Het detail laat een stukje vleugel van een libelle zien. Met vier stuks blijft een libelle zo stil in de lucht staan, net als een helicopter. En zijn achterlijf dient voor de stabiliteit (alweer die helicopter) en voor de voortplanting. Als er twee bezig zijn, vormen de achterlijven een zogenaamd paringswiel. Wel eens gezien?

naakte slak

Er waren er teveel, deze natte zomer. Vanuit het veld kropen ze wel met zijn vijftigen (!) de straat op. Het asfalt werd er gewoon glibberig van. Ogen op steetjes, bij elke aanraking gevoelig. Blijf je er voorzichtig aanzitten, dan duurt het steeds korter voordat die steeltjes tevoorschijn komen.

Ook slakken kunnen dus 'wennen'.

knieŽn omhoog

Het moet wel een stukje natuur zijn. De mooiste vormen komen altijd uit de natuur zelf. Bovendien herkennen we onszelf hierin. De knieŽn van een sprinkhaan met zijn enorm uit de kluiten gewassen achterpoten. Daar springt hij wel 20 keer zijn eigen lengte mee.

In de natuur zitten de echte winnaars onder alle organismen. De mens stelt niets voor, ook al organiseert hij de beste Olympische Spelen.

 

aparte hommels

Compleet zwart en het is er al zo warm .... Deze hommel heeft er geen last van. Van bloem naar bloem gaat ie om er nectar van te zuigen. Puur aangetrokken door geur en kleur. Het voordeel van de plant is de stuifmeelverspreiding.

Kijk op zijn kop, aan de haartjes blijft het stuifmeel 'plakken'. Dat laat weer gemakkelijk los bij een volgend bloempje.

eikel?

Nee, een dennenappel in de 'knop'. De schubben liggen nog mooi tegen elkaar aan en de zaden zitten er ook al in. Die komen er uit als de schubben indrogen. Het is overigens een echte den want de naalden  zitten met zijn tweeŽn (duo) aan een takje.

Bedekt- of naaktzadige plant? Wat was het ook alweer?

tattoo

Is deze tattoo mooi of niet? Persoonlijk hou ik er niet zo van, maar zou het wel leuk vinden als ik iemand tegenkom met al zijn inwendige organen op de buitenkant. Maar dat is natuurlijk niet stoer meer. En daar gaat het de meesten toch wel om. En dat ze het mooi vinden, dat is logisch. Anders laat je in de eerste plaats al geen tattoo zetten.

Deze persoon had er in elk geval geen probleem mee dat ik een foto maakte. Denk ik, want hij verstond mijn Engels niet en ik zijn Russisch evenmin.