mijn natuur in april

japanse kers

Wat bloeit er toch allemaal? Ik weet het ook af en toe niet. Is het een inheemse soort of is ie door mensen ingevoerd en als sierboom bij de gemeente neergezet? Het lijkt er wel op. Het gaat om een Japanse kers. Die doet het van april tot begin mei erg goed in Nederland.

Toch kunnen ze ook allerlei ziektes krijgen; bacteriekanker en luizen, vooral zwarte. Wie merk het?

een duivenkoppel ...en maar tortelen

Hier zie je twee duiven die aan het snavelen zijn. Je kunt het vergelijken met kusjes geven. Het hoort thuis bij het voortplantingsgedrag. Duiven blijven als koppeltje jaren bij elkaar. Omdat ze erg op elkaar zijn aangewezen, moeten ze elkaar nauwlettend in de gaten houden. Duiven zijn zogenaamde 'ogendieren'. Het gezichtsvermogen is zo sterk ontwikkeld, dat ze in hun netvlies zelfs twee keer zoveel zintuigcellen bezitten dat mensen. Bovendien hebben ze een groter gezichtsveld. Onderzoek heeft uitgewezen dat ze minder goed bewegingen kunnen waarnemen, maar kleuren des te beter.

Wil je meer weten over het gedrag van duiven, ga dan naar http://home.wanadoo.nl/halsema/pagina17.htm

zwarte zwanen?

Aan deze kuikens is dat nog niet te zien te zien, maar van alle zwanen heeft de zwarte zwaan de langste hals. Meer dan de helft van de totale lichaamslengte. En dat is best lang. De zwarte zwaan is niet helemaal zwart want onder de zwarte veerpennen zitten ook witte handpennen. Mannetjes en vrouwtjes zijn monomorf, dat wil zeggen dat beide geslachten qua uiterlijke kenmerken gelijk zijn.

De kuikens worden door de ouders samen opgevoed. In een park waar ik onlangs liep, waren deze kleintjes pas een week oud. Het kostte het ouderstel heel wat zweet en tranen, want sinds vorig jaar waren ze aan het proberen. Het  legsel hiervoor bestond uit vier eieren en die kwamen niet uit. Deze twee is een stel van drie. De derde was aan het zwemmen met vader, terwijl deze twee 'bewaakt' werden door moeder.

anemonen

Anemonen zijn kruidachtige planten die overblijven. Overblijven wil zeggen dat een plant meerdere jaren blijft bestaan. Dat klinkt raar, maar er zijn ook éénjarige- en tweejarige  planten. Anemonen hebben wortelstokken. Dat zijn uitlopers onder de grond. Met uitlopers zoeken ze een nieuwe geschikte plaats om (verder) te groeien.

De bloemen zijn heel algemeen en worden door de wind bestoven. In plaats van zaad kopen en zaaien, kun je ook wortelknolletjes kopen en die in de grond poten. Dat gaat een stuk sneller dan wachten totdat alles uitkomt en bloemen gaat vormen. De wortelknolletjes zien er alleen niet zo smakelijk uit ..... maar de gedachte dat er een mooi bloempje uitkomt, maakt veel goed.