"Nederlandse koe is in dertig jaar fors gegroeid"
Uit: de Gelderlander 24 november 2009
Thema: Ecologie, Mens en milieu
 
Vragen bij het artikel
1  Met hoeveel procent is de hoogte van de gemiddelde zwartbonte koe toegenomen? Laat in je antwoord een duidelijke berekening zien.
2  Door telkens runderen met de gunstigste eigenschappen met elkaar te kruisen, krijg je een grotere kans op nakomelingen met dezelfde gunstige eigenschappen. Wat is de biologische term voor deze manier van kruisen?
3  Men let tegenwoordig meer op duurzaamheid, gezondheid en vruchtbaarheid. Op welke manier zou je duurzaamheid in verband brengen met het houden van runderen?
4  "Een groter rund eet meer en kan dus meer melk produceren." Er zit een tegenstrijdigheid in dit bericht. Wat is namelijk de kromme gedachte hierachter?
5  Onder gezondheid van runderen valt ook het gewicht dat de poten moet dragen. Enorme vleeskoeien hebben soms last van hun poten dor het gewicht dat de poten moeten dragen. Leg uit hoe het komt dat vleeskoeien wel meer vlees aan hun lijf hebben (en dus groter zijn) maar dat hun poten niet meegroeien. Zoek het antwoord in de richting van de bio-industrie en met welke middelen zij runderen fokken.