"Zonnebanken veroorzaken kanker"
Uit: de Gelderlander 30 juli 2009
Thema: Opslag, afweer en bescherming
 
Vragen bij het artikel
1  Wat zijn de schattingen op het krijgen van een melanoom, volgens Vincent Cogliano?
2  Er zijn verschillende soorten UV-straling. Welk soort UV-straling is het schadelijkst?
3  Noem, naast het mogelijk vormen van kankercellen, nog drie nadelen van UV-licht voor de huid.
4  Er is ook een voordeel van UV-licht te noemen. Welk voordeel is dat?
5  De hoeveelheid UV-licht is afhankelijk van de bewolking en de stand van de zon. In Nederland wordt de meeste hoeveelheid UV-licht gemeten rond half twee 's middags. Zoek op hoeveel keer sterker de UV-straling in de zomer is dan in de winter (in Nederland).
6  Het verontrustende van het artikel is dat zonnebanken meer UV-straling afgeven dan voorzien was. Welk soort straling geven zonnebanken af en in welke percentages?
7  Zorgt het licht uit een zonnebank voor het verkrijgen van een dikkere huid? En voor het krijgen van meer vitamine D3 in de huid?
8  Enige tijd geleden werd aangenomen dat het beter was om vlak voor een zonvakantie onder de zonnebank te gaan liggen. Dit is onjuist gebleken. Leg kort uit waarom.
9  Mensen kunnen naar huidtypen ingedeeld worden: Tupe I verbrandt altijd - Type II Verbrandt altijd - Type III Verbrandt zelden - Type IV Verbrandt nooit. Welke mate van bruining treedt hierbij op? Kies uit: wordt nooit bruin - wordt een beetje bruin - wordt goed bruin - wordt gemakkelijk bruin.